Wat is EMDR en hoe helpt het jou?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR is een behandelmethode om traumatische ervaringen te neutraliseren (de herinnering blijft maar de emotionele lading - of angst- verdwijnt).

Het voordeel dat een EMDR-behandeling heeft ten opzichte van andere behandelmethodes is de snelheid. Een paar sessies kan al voldoende zijn om een angst geheel te neutraliseren.

Tijdens een EMDR-behandeling ga jij je angst of emotionele blokkade (alsnog) verwerken zodat het uit je systeem verdwijnt en je weer gaat stromen. Dit geeft een bevrijdend en opgeruimd gevoel. De spreekwoordelijke ‘beren op je weg’ zijn dan verdwenen…

Het is een relatief nieuwe therapie, bedoeld voor mensen die klachten houden nadat zij ingrijpende gebeurtenissen (trauma’s) hebben meegemaakt (ongeacht op welk tijdstip deze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden) Ook fobieën en andere angsten en/of belemmerende gevoelens kunnen met EMDR succesvol worden behandeld.

In sommige gevallen, echter, kan een EMDR-behandeling iets langer duren omdat er bijvoorbeeld sprake is van meerdere trauma’s. De diverse trauma’s worden dan afzonderlijk per sessie geneutraliseerd. Je zou het kunnen vergelijken met een ui die je dan laag voor laag afpelt.

Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten, zoals bijvoorbeeld angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en soms zelfs bij chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling succesvol worden toegepast.

Wilt u graag meer weten over EMDR of wilt u direct aan de slag? Vul dan het formulier in op deze pagina, dan neem ik spoedig contact met je op.

Wil je meer weten? Vraag hier extra informatie aan.

EMDR oog klein

Search